נחלאות

שכונות נחלאות


נחלאות הוא כינוי כללי ל-32 שכונות צפופות שמחוברות זו לזו. רובן נבנו בשלהי המאה ה-19 עם היציאה מן החומות, מיעוטן נוספו בתקופת המנדט הבריטי, וכל שכונה נבנתה בהתארגנות מסוימת: היו כאלו שנבנו על בסיס כלכלי משותף, אחרות על בסיס עדתי ועוד.

 רוב השכונות מרוכזות בין הרחובות אגריפס ובצלאל, ומיעוטן מגיע עד רחוב יפו מכאן ושכונת בצלאל מכאן. רובן בנויות במתכונת שכונות החצר האופייניות לבנייה היהודית הקהילתית של אותה תקופה.

 השכונות הראשונות נבנו על ידי יהודים יוצאי העיר העתיקה (אנשי היישוב הישן) כחלק מתהליך היציאה מהחומות, ואילו החדשות יותר הוקמו על ידי בני עדות המזרח שעלו ארצה בסוף המאה ה-19 וראשית המאה ה-20. הקרקע נקנתה חלקים חלקים מידי יושבי הכפר הערבי ליפתא שבמערב ירושלים.

 השכונות הראשונות, "אבן ישראל" ו"משכנות ישראל" נבנו בשנת 1875, בעוד השכונות האחרונות בגוש זה הוקמו בשנות ה–20 וה–30 של המאה ה–20. אלה היו שכונות הכורדים: “זכרון יוסף” ו”זכרון יעקב” הנמצאות מעל גן סאקר.

השכונות נבנו בטכניקה של פעם, ובמקסימום חיסכון, ולכן זמן לא רב לאחר הקמתן מצב הבתים החל להתערער. אחרי 1967 ועד לתחילת שנות ה–80 נבנו השכונות החדשות בירושלים, הצעירים עברו להתגורר בהן ועזבו את שכונות נחלאות. רוב התושבים שנשארו בנחלאות היו מבוגרים, ובאופן כללי השכונות הצטמצמו עד ל– 4,000 – 5,000 נפש. לאט לאט התחילו אנשים לגלות את הקסם של נחלאות, את הרומנטיקה של הסמטאות ואת נוחות המגורים במרכז העיר. צעירים וסטודנטים רבים החלו למלא את השכונה הירושלמית האותנטית. בשנת 1987 החל פרויקט שיקום השכונות בלב העיר ואוכלוסייה יותר מבוססת החלה לבוא. כיום מתגוררים בשכונות נחלאות כ–7,000 תושבים.

* מידע נוסף על השכונה וסיורים נוספים בארץ ניתן למצוא באתרו של ד"ר עמירם אורן בקישור המצורף  "שכונת שערי רחמים"

הבית הישן ברחוב כפר ברעם 26:

Share by: